• Merhaba Ziyaretçi,
    Microsoft 365 Uygulamaları ile ilgili yeni haberler, dikkat çekici konular, ilgi ile takip edeceğiniz yazılar için.

    Abone Olun
  • ESTE - Microsoft Office Eğitimleri

    Yeni yıl Microsoft Office Eğitim planlarınız için bütçenizi oluşturmadan önce ESTE eğitim kalitesi ile tanışın. 🙌
    Kullanıcıların ihtiyacı olan yazılı materyal, dosya ve video kaynağı desteğimiz ile tüm ofis çalışanlarının iş süreçlerini rahatlatacak eğitimler planlayın. 🎯
    Microsoft Office eğitimlerimiz hakkında detaylı bilgi için bize ulaşın.

    👉 Microsoft Office Eğitim Talebi

Yardım Formül için yardım

eipci

Yeni Üye
Katılım
12 Ağu 2025
Mesajlar
4
En iyi yanıt
0
Puanları
3
Yaş
33
Konum
turkiye
Ad Soyad
emre ipci
Office Vers.
office 2016
Merhabalar. Yardımınızı rica ediyorum.


yüzdekesinti
1%1
F18=100 örnek2%5
(F18+kesinti1+kesinti2)/(yüzde1+yüzde2)4%10
7%22
10%34
12%45
15%70
18%75
24%90


(F18+kesinti1+kesinti2)/(yüzde1+yüzde2) bu formülün, yüzde sütunundakileri ve kesinti sütunundakilerden seçim yaparak denemesini istiyorum, bu ihtimaller içinde sonuçların en küçük olanını veya en büyük olanını bulmak için. Bir kural daha var, seçilen yüzde ve kesinti aynı satırda olmalı. Yani excel formülümde yüzde sütununda 2% seçildiyse kesintide de 5 seçilmeli, aynı satırda olacak. Diğer yüzde2 ve kesinti2 seçimi başka bir satırda olabilir, ancak yüzde2 ile kesinti2 de yine aynı satırda olmalı.
Kesinti1 ve yüzde 1için 9 adet satır yazdım ya, kesinti2 ve yüzde 2 için de 9 adet ihtimal var, yani excel 81 adet deneme yapacak ve bana örneğin en küçük değerini yazdıracak. Eğer 7 satır yazsaydım, 49 deneme yapması gerekecek ve sonucun en küçük olanını yazacak.
Bir fikir bile bulamadım. Yardım edebilir misiniz?
Teşekkür ederim şimdiden.
 

muygun

Uzman
Katılım
19 Ağu 2018
Mesajlar
506
En iyi yanıt
28
Puanları
43
Konum
Excel 2003
Ad Soyad
Mustafa UYGUN
Office Vers.
Office 2003
Merhaba;

Sorunuz net değil. (örnek excel dosyası ekleyip bunu üzerinde açıklama yapsaydınız daha anlaşılır olurdu.)
Yinede eki inceleyin
İyi çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

  • eipci-dizi formülü örneği.zip
    2.5 KB · Görüntüleme: 2

eipci

Yeni Üye
Katılım
12 Ağu 2025
Mesajlar
4
En iyi yanıt
0
Puanları
3
Yaş
33
Konum
turkiye
Ad Soyad
emre ipci
Office Vers.
office 2016
Merhaba, ilginiz için teşekkür ederim. Ekteki dosyada derdimi anlatabildim umarım. İçinde ben bir formül yazdım ama yanlış sonuç veriyor. Tüm ihtimalleri teker teker yazıp yazdığım formülümün yanlış olduğunu da gösterdim içinde. İnceleyip yardımcı olabilirseniz minnettar olurum.
İyi çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

  • eipci.xls
    39 KB · Görüntüleme: 1
Son düzenleme:

muygun

Uzman
Katılım
19 Ağu 2018
Mesajlar
506
En iyi yanıt
28
Puanları
43
Konum
Excel 2003
Ad Soyad
Mustafa UYGUN
Office Vers.
Office 2003
Merhaba;
Belki sizin için çok anlamlı olan tablonuzdan birşey anlamadım. Sadece 10 ve 5 rakamlarını bulabilmeniz adına birşeyler yaptım.
Yinede inceleyin.
İyi çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

  • eipci.zip
    11.3 KB · Görüntüleme: 1

eipci

Yeni Üye
Katılım
12 Ağu 2025
Mesajlar
4
En iyi yanıt
0
Puanları
3
Yaş
33
Konum
turkiye
Ad Soyad
emre ipci
Office Vers.
office 2016
Merhaba. Elle değiştirilebilir olan alanlara bir formül yazdırmayacağız. Oralara sınırsız sayılar gelebilir, aralıkta olmasına gerek yok. Elle değiştirilebilir olan alanda yazanlar, yüzde veya kesintinin çarpanları. Bu çarpanlar elle değiştikçe, yüzde veya kesinti seçimi de otomatik değişecektir, çünkü çarpanlar değiştikçe sonuçlar arasından en küçük olanı da değişecektir. Formül kısmını zaten "eşittirli hali" hücresinin hemen sağına yazmıştım, düzenlenecek olan formül burası.

Benim ilk takıldığım nokta, Minimum fonksiyonu belirli hücreler arasından en küçük değeri döndürüyor ya, formül kullanarak ihtimallerin sonuçları arasından en küçük olanını döndürmek için de kullanılıyor mu? Ya da excelde bu görevi gören başka bir fonksiyon var mı? Buna göre formülü nasıl düzenleyebiliriz?
İkinci takıldığım nokta, yüzdeler ile kesintilerin aynı satırdan seçilmesini formülüme aktaramamak.

Altta açıklama olan kısımda tüm ihtimalleri teker teker deneyip en küçük olanını tabii ki hemen bulabiliyorum. Ama bunu formülümün bulunduğu o tek bir hücrede yazmam gerekiyor.
Desteğiniz için teşekkürler.
 
Son düzenleme:

eipci

Yeni Üye
Katılım
12 Ağu 2025
Mesajlar
4
En iyi yanıt
0
Puanları
3
Yaş
33
Konum
turkiye
Ad Soyad
emre ipci
Office Vers.
office 2016
ÇÖZÜLDÜ

Matris toplama yaptığımda 9x9=81 ihtimali de teker teker topluyor ve başına minimum fonksiyonu yazınca en küçük değerini verdi. Zaten, Formüller >Formülü Değerlendir'de ne yaptığını incelediğimde gerçekten de 81 adet sonucu teker teker yazıp minimumu yazdırıyor. Her zaman doğru sonucu veriyor, manuel olarak tüm ihtimalleri yazıp da minimumunu aldığım sonuç ile her zaman aynı. Tek bir hücrede yazabiliyoruz yani.
İyi çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

  • eipci.xls
    45.5 KB · Görüntüleme: 0
Üst Alt