Merhaba
Söylemiş olduğunuz İNDİS , YATAYARA , DÜŞEYARA formülleri arama başvur için kullanılıyor.
İNDİS in iki farklı kullanımı mevcut, benim kullandığım aşağıdaki hali. Kullanımı ve yazımı basit.
=İNDİS(dizi;SatırSayısı;SütunSayısı)
dizi = Tablonun başlıkları dahil tamamı
SatırSayısı = Başlık dahil aradığınız verinin kaçıncı olduğu. Zaten bu kısım aranan veriye göre KAÇINCI formülüyle belirleniyor. =KAÇINCI(ArananDeğer;ArananDiziİeşleştirmeTürü)
SütunSayısı = Tablodaki kaçıncı başlığın verisini getirmek istediğinizdir. Tablodaki başlığın sırasıdır. Buda KAÇINCI formülüyle bulunabilir.
Bir anlamda verinin tam x ve y koordinatları belirtilerek yapılır. Gelmesini istediğiniz verinin aranan verinin solunda yada sağında olup olmamasının bir önemi yoktur.
YATAYARA formülü de indis gibi çalışır, Tablonun Başlıklarına göre istenen veriyi düşeyde arayıp bulur. Burada da SatırİndisSayısı KAÇINCI formülüyle bulunur. Başlıklara baktığı için yine İNDİS te olduğu gibi verinin sağında yada solunda olmasının bir önemi yoktur.
DÜŞEYARA formülünde en önemli kıstas Getirmek istediğiniz verinin mutlaka aradığınız değerin SAĞINDA olması gerektiğidir. Solundaki değerlere erişim sağlamaz.
YATAYARA ve DÜŞEYARA da veriler Sıralı ise ( A dan Z ye) TAM EŞLEŞME yerine YAKLAŞIK EŞLEŞMEYİ seçbilirsiniz, böylelikle çok ama çok hızlı sonuç alırsınız. Küçük verilerde bu pek hissedilmez ancak büyük verilerle çalışıyorsanız farkı hemen görürsünüz.
Dosyanızda Paketler Başlıklarda bulunuyor. Bu nedenle DÜŞEYARA ile getirilemez. Her bir ütün için her bir Pakete göre tutarlarını Düşeyde yani Sütunda yazarsanız bu formülle de getire bilirsiniz.
Arama başvuru yaparken kullana bileceğiniz diğer formüller VSEÇ ile başlayan formüller, DİZİ FORMÜLLERİ ve Office 365 kullanıyorsanız yeni eklenen FİLTRE gibi formülleri kullana bilirsiniz.
Makaleyi incelemenizi tavsiye ederim.
Makale İçin Tıklayın
Esenlikler dilerim. İyi çalışmalar.